Glicemia este concentrația de glucoză din sânge. Nivelurile prea ridicate (hiperglicemie) sau prea scăzute (hipoglicemie) pot duce la complicații grave. Din acest motiv, în special pentru persoanele cu un risc ridicat de a dezvolta boli metabolice sau pentru cele cu diabet, monitorizarea glicemiei este un instrument esențial pentru prevenirea și controlul bolilor.
Metode pentru controlul glicemiei
Glucoza este un zahăr care este principala sursă de energie a organismului, iar glicemia este valoarea care ne indică nivelul acesteia în sânge. Reglarea nivelului de glucoză din sânge este determinată de acțiunea a doi hormoni: insulina și glucagonul. Primul este responsabil de creșterea absorbției acesteia de către celule atunci când detectează o creștere a glicemiei, în timp ce al doilea crește nivelul acesteia atunci când scade sub anumite valori. Stările de hiperglicemie pot fi consecința unei slabe producții de insulină de către organism (diabet de tip 1) sau a incapacității organismului de a „utiliza” acest hormon (diabet de tip 2). Hipoglicemia, pe de altă parte, apare în majoritatea cazurilor ca urmare a administrării incorecte a medicamentelor pentru diabet sau din cauza altor patologii, cum ar fi bolile endocrine, hepatice sau tumorile pancreatice.
Valorile glicemiei care trebuie considerate normale sunt:
- Între 70 și 99 mg/dl atunci când sunt măsurate pe stomacul gol;
- Sub 140 mg/dl la două ore după masă.
În caz de:
- Valori între 100 și 125 mg/dl, atunci când sunt măsurate pe stomacul gol, vorbim de hiperglicemie la post;
- Valori între 140 și 199 mg/dl la două ore după masă, se vorbește de alterarea toleranței la glucoză;
- Valorile mai mari sau egale cu 126 mg/dl în post (măsurate în două ocazii diferite) sau mai mari sau egale cu 200 mg/dl măsurate în orice moment al zilei, sunt indicatori ai diabetului zaharat;
- Valorile mai mici de 70 mg/dl trebuie considerate indicii de hipoglicemie la pacienții diabetici.
Tabelul valorilor glicemiei
Mai mare sau egală cu 200 mg/dl DIABET
Mai mare sau egală cu 126 mg/dl DIABET (măsurată în două ocazii diferite)
100 – 125 mg/dl Insuficiență a glicemiei la jeun (prediabet)
70-100 mg/dl VALORI NORMALE
Mai puțin de mg/dl HIPOGLICEMIE
Măsurarea glicemiei poate fi efectuată prin:
- Prelevare de sânge venos din braț, care se efectuează la un laborator de analize. Aceasta este o metodă foarte fiabilă și sigură și până în prezent este singura modalitate de diagnosticare a diabetului;
- analiza sângelui capilar, cu ajutorul unui glucometru, un dispozitiv care permite măsurarea glicemiei pe o picătură de sânge prelevată de pe vârful degetului (digitopuncție). Este o metodă rapidă și, de asemenea, adecvată pentru automonitorizarea subiecților diabetici;
- analiza lichidului interstițial cu ajutorul unor senzori, aplicați pe partea din spate a brațului, care pot detecta glicemia în orice moment al zilei, fără a fi necesară înțepătura. Foarte util pentru pacienții diabetici supuși terapiei cu insulină.
În plus, pentru a completa aceste instrumente, există aplicații smartphone disponibile care sunt foarte utile în gestionarea diabetului. Datorită acestor aplicații, conectate la glucometre sau senzori, este posibil să se țină evidența variațiilor de glucoză pe parcursul zilei pentru a gestiona mai bine boala.
Care este scopul măsurării glicemiei?
Măsurarea glicemiei este utilă
- ca parte a examinărilor de rutină pentru a verifica modificările valorilor;
- pentru a diagnostica sindromul metabolic sau alte patologii, cum ar fi diabetul;
- pentru controlul și gestionarea diabetului;
În special, în cazul pacienților cu diabet,automonitorizarea glicemiei este fundamentală și indispensabilă, deoarece permite
- să furnizeze medicului și pacientului informații actualizate cu privire la valorile glicemiei pentru a rafina tratamentul și a calibra terapia;
- să promoveze aderența la tratament;
- să determine dacă terapia este eficientă;
- săidentifice hiperglicemia sau hipoglicemia, permițând pacientului să intervină.
Automonitorizarea glicemiei este esențială și pentru pacienții cu diabet de tip 2 tratați doar cu medicamente sau cu dietă. În acest caz, pacientul care efectuează corect monitorizarea glicemiei poate, pe baza rezultatelor, să-și modifice regimul alimentar și/sau stilul de viață.
Măsurarea glicemiei cu sau fără puncție, care sunt diferențele?
Să aruncăm o privire mai atentă la caracteristicile principalelor glucometre de sânge.
- Măsurarea cu glucometrul (glicemia capilară): acest test poate fi efectuat într-o farmacie sau independent, de acasă, cu ajutorul unui glucometru. Sângele capilar este prelevat printr-o mică puncție la nivelul vârfului degetului. Pe picătura de sânge care iese, se măsoară glicemia în acel moment precis. Testul este rapid și practic nedureros pentru pacient. Este foarte potrivit pentru persoanele cu diabet de tip 2 și pentru toți cei care doresc să își țină sub control glicemia și sănătatea metabolică în general;
- Măsurarea cu ajutorul senzorilor (glicemia interstițială): acești senzori, aplicați la nivelul brațului, nu măsoară nivelul glucozei din sânge, ci din lichidul interstițial, adică lichidul prezent între o celulă și alta. Senzorul convertește valorile glucozei într-un semnal electric și permite monitorizarea continuă, trimițând, de asemenea, alarme sonore sau vizuale pe aplicația purtătorului, permițând astfel ajustarea fluctuațiilor glicemiei.
În general,automonitorizarea glicemiei este un instrument extrem de util pentru controlul glicemiei. În special, utilizarea senzorilor care nu trebuie înțepați este foarte apreciată de tinerii cu diabet de tip 1 sau de persoanele care lucrează sau de persoanele în vârstă ale căror îngrijitori pot astfel să le monitorizeze glicemia de la distanță și în orice moment al zilei prin intermediul aplicațiilor. Cu toate acestea, utilizarea senzorilor presupune educarea corectă a pacienților în ceea ce privește utilizarea și interpretarea corectă a datelor.
Cine trebuie să efectueze des autocontrolul glicemic?
Automonitorizarea glicemiei este indispensabilă pentru diabetici și, în special, este esențială pentru
- a monitoriza zilnic tendințele glicemiei
- a avea date exacte pe care să le furnizeze medicului
- a verifica eficacitatea terapiei
- a gestiona mai bine doza de insulină
- a preveni hipoglicemia
- să adaptați dieta și exercițiile fizice.
Sfaturi pentru menținerea sub control a glicemiei
Nivelul glicemiei nu este întotdeauna constant, ci variază pe parcursul zilei sub influența dietei și a activității fizice. Fluctuațiile sunt fiziologice, de fapt, după ore de post sau de activitate fizică intensă, glicemia va fi mai scăzută, în timp ce după o masă va tinde să crească. În orice caz, câteva sfaturi simple pot ajuta la menținerea nivelului de glucoză din sânge în valori normale:
- urmați o dietă variată și echilibrată, limitând alimentele cu un indice glicemic ridicat (chifle, biscuiți, brioșe, snacks-uri etc.) și crescând în același timp consumul de leguminoase, fructe și legume
- limitarea consumului de alcool și/sau de băuturi zaharoase
- Beți cel puțin 2 litri de apă pe zi
- Nu săriți peste mese
- Evitați alimentele ambalate
- Activitate fizică regulată
- În caz de diabet, luați la timp și corect medicamentele prescrise de medic