Nivel ridicat de zahăr din sânge: care sunt simptomele și ce trebuie să mănânci

Hiperglicemia apare atunci când valorile glicemiei cresc semnificativ peste valorile normale. Hiperglicemia este caracteristica diabetului zaharat: în acest caz,hiperglicemia trebuie tratată în mod adecvat, deoarece, dacă valorile normale nu sunt restabilite, pacientul poate dezvolta complicații cronice ale sistemului cardiovascular, sistemului nervos, rinichilor și ochilor. În plus, dacă glicemia atinge niveluri foarte ridicate, pot apărea și complicații acute precum cetoacidoza diabetică și sindromul hiperglicemic hiperosmolar, care pot avea consecințe grave.

Glicemia ridicată: ce este

Nivelul glicemiei se măsoară la 8 ore după ultima masă și variază între 70 și 100 mg/dl: dacă aceste valori cresc, pacientul a dezvoltat hiperglicemie. Atunci când valoarea glicemiei este cuprinsă între 101 și 125 mg/dl , pacientul intră în categoria prediabetului (o condiție de risc care necesită urmărire în timp), în timp ce dacă depășește 126 mg/dl timp de două măsurători, atunci pacientul a dezvoltat diabet în toată regula.

Cauza glicemiei ridicate se datorează, în majoritatea cazurilor, formelor clasice de diabet zaharat: diabetul de tip 1, în care pancreasul nu produce insulină, și diabetul de tip 2, caracterizat în schimb de o capacitate redusă a celulelor de a utiliza insulina, precum și altor mecanisme multiple care au fost identificate în ultimii ani și care au permis dezvoltarea unor medicamente noi și eficiente. Prin urmare, pacienții diabetici trebuie să urmeze terapiile indicate de medic sau de specialist în funcție de caracteristicile bolii lor pentru a menține un nivel adecvat al glicemiei, ținând cont de faptul că pot fi totuși supuși unei creșteri a glicemiei în caz de stres sever, de prezența altor patologii, de deshidratare, de lipsă de activitate fizică sau dacă se abat de la planul alimentar convenit cu medicul lor sau de la terapia prescrisă.

Persoanele care nu sunt diabetice , dar au afecțiuni sau boli care implică factori de risc pot dezvolta, de asemenea, glicemie ridicată. Acestea includ, de exemplu

  • infecție sau inflamație
  • hipertiroidism sau pancreatită
  • stres fizic în urma unui atac de cord sau accident vascular cerebral
  • tratamentul cu anumite medicamente, inclusiv corticosteroizi și antidepresive triciclice.

Hiperglicemia: care sunt simptomele

Simptomelehiperglicemiei includ o serie de manifestări, printre care

– oboseală generală

– dureri de cap

– pierderea în greutate nejustificată de alte cauze

– polidipsie (nevoia continuă de a bea)

– gură uscată

– poliurie (nevoia crescută de a urina, în special noaptea)

– vedere încețoșată

– infecții continue.

Hiperglicemie: ce trebuie să mâncați

Hiperglicemia este favorizată de o alimentație dezechilibrată, cu consum excesiv de zahăr, grăsimi saturate și trans și carbohidrați rafinați. Prin urmare, pacienții cu diabet, pe lângă urmarea terapiilor indicate, ar trebui să acorde atenție și dietei lor. Prin urmare, trebuie favorizată dieta mediteraneană, bogată în fibrele conținute de legume, care trebuie întotdeauna crescute atunci când este posibil, în timp ce printre fructe este recomandabil să se limiteze cele cu un conținut mai ridicat de zahăr, cum ar fi strugurii, bananele, smochinele sau fructele uscate. Brânzeturile trebuie consumate cu moderație, nu mai mult de 2-3 ori pe săptămână, favorizând brânzeturile proaspete precum ricotta, fiordilatte, primosale și evitând brânzeturile grase (de exemplu, mascarpone, gorgonzola) și brânzeturile maturate. Iaurtul degresat și laptele degresat sunt permise.

De asemenea, trebuie limitat consumul de carne, în special de carne roșie; dacă se dorește, se pot consuma moderat bucăți slabe și carne albă, dar, în general, este mai bine să se includă în alimentație alte surse de proteine, precum leguminoasele și peștele. Ce se întâmplă cu carbohidrații? Așa cum am spus, carbohidrații rafinați trebuie evitați și înlocuiți cu cereale integrale (care trebuie consumate cu limitare în orice caz). Alimentele ar trebui condimentate crude cu ulei de măsline extravirgin și condimentele și ierburile aromatice ar trebui să fie preferate sării. Porțiile trebuie, de asemenea, limitate: reglarea cantității de calorii ingerate este utilă pentru a evita vârfurile glicemice. În cele din urmă, este o idee bună să nu mai consumați alcool.

Cum să scădem glicemia ridicată

Este important să reiterăm faptul că persoanele cu diabet trebuie să urmeze sfaturile și terapiile propuse de specialiștii în diabet, dar există o serie de precauții zilnice care pot ajuta la limitarea factorilor de risc și la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Printre principalele cauze ale diabetului se numără obezitatea și supraponderalitatea, adesea din cauza unui stil de viață incorect, în care nu se practică activitate fizică. Pe de altă parte, practicarea regulată a sportului ajută la menținerea greutății și încurajează organismul să utilizeze zahărul și să îl transforme în energie. Cei care nu reușesc să includă în programul lor zilnic suficient timp pentru mișcare își pot împărți activitatea fizică în mai multe momente ale zilei, mai scurte ca durată, dar care, pe parcursul săptămânii, le permit să își atingă obiectivele.

Una dintre consecințele hiperglicemiei este deshidratarea: consumul abundent de apă ajută la menținerea hidratării și la eliminarea excesului de glucoză prin urină. Stresul favorizează, de asemenea, creșterea glicemiei, datorită secreției crescute de hormoni care cresc valorile glicemiei. Încorporarea exercițiilor de relaxare și mindfulness, a yoga și a meditației în rutina zilnică, în special în timpul perioadelor de efort, poate aduce beneficii stării de spirit și poate reduce nivelul de stres.

În cele din urmă, odihna regulată pe timp de noapte ajută, de asemenea, organismul să rămână sănătos: odihna insuficientă și un ritm neregulat somn-veghe favorizează hiperglicemia, la fel ca stresul. Evitarea cofeinei și a ciocolatei în orele dinaintea somnului, neexpunerea la ecrane precum cele de la televizor, calculator sau smartphone și crearea unei rutine care să introducă organismul la odihnă, pot fi trucuri simple pentru un somn mai bun.

În sfârșit, pentru pacienții diabetici la care este indicat, este importantă monitorizarea glicemiei cu ajutorul aparatelor speciale de măsurare recomandate de specialiști. În acest fel, pacientul poate interveni prompt de îndată ce apar modificări ale nivelului de glucoză din sânge.

Lasă un comentariu